Професія пекар (в цьому слові інколи узагальнюються всі професії виробників хліба) отримала надалі такі спеціалізації:
- тістороб
- формувальник (машиніст тістообробних машин)
- пекар
- машиніст ошпарювального агрегата
Дана професія відноситься до галузі харчової промисловості - базової галузі народного господарства, однієї з провідних ланок агропромислового і промислового комплексів України, її регіонів і областей.
Враховуючи те, що хлібопекарські підприємства бувають різного типу, різного рівня оснащення устаткуванням, пекар має бути майстром на всі руки.
Пекар повинен:
- розрізняти велику кількість хлібобулочних виробів у різних стадіях розстойки та випічки;
- проводити технологічний процес вироблення хліба;
- забезпечувати виконання завдань щодо якості, кількості асортименту;
- обчислювати кількість сировини та норми виходу продукції;
- замішувати опару і тісто;
- формувати заготовки;
- випікати хліб у печах та вибирати його звідти;
- контролювати процес опалювання печей.
Щоб успішно справлятися зі своїми обов`язками, пекар повинен знати основи технології хлібопечення, електротехніки, мікробіології, гігієни, санітарії. Особлива увага приділяється вивченню таких шкільних дисциплін, як хімія, фізика, біологія, електроніка.
Основні вимоги професія пекаря ставить до сенсорних функцій: гострота зору, розпізнання форми, кольору, запаху. На якість роботи пекаря впливає і рівень розвитку просторових уявлень, окомір.
Важливими для пекаря є наступні якості:
- тактильна чуттєвість;
- культура спостереження;
- злагодженість та чіткість робочих рухів;
- зосередженість уваги;
- розвинена образна та оперативна пам`ять;
- вміння порівнювати, передбачати;
- висока самодисципліна та контроль;
- акуратність;
- відповідальність;
- вправність;
- дисциплінованість;
- організованість;
- охайність;
- уважність.
Професія пекаря не ставить жорстких вимог до психофізіологічних особливостей людини. Нею може оволодіти практично будь-яка здорова людина. Пекарем однаково успішно можуть працювати люди з різними індивідуально-психологічними якостями, але пристосування до вимог цієї професії, професійне становлення особистості здійснюються по-різному. Індивідуальні особливості виявляються в індивідуальному стилі діяльності який дозволяє максимально задіяти природні здібності та компенсувати недоліки.