Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 28.10.2020, 02:58

Сайт вчителя трудового навчання
Фалька Володимира Вікторовича

Годинник
Меню сайту
Категорії розділу
Професії [98]
Поради [10]
Сайти вчителів
Навчальні ресурси
Об'єкти праці
Multimedіa
Статистика
Каталог
сайтів України каталог сайтів
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Святковий календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Каталог статей

Головна » Статті » Профорієнтація » Професії

Пекар

 Професія пекар (в цьому слові інколи узагальнюються всі професії виробників хліба) отримала надалі такі спеціалізації:

  • тістороб
  • формувальник (машиніст тістообробних машин)
  • пекар
  • машиніст ошпарювального агрегата

Дана професія відноситься до галузі харчової промисловості - базової галузі народного господарства, однієї з провідних ланок агропромислового і промислового комплексів України, її регіонів і областей.

Враховуючи те, що хлібопекарські підприємства бувають різного типу, різного рівня оснащення устаткуванням, пекар має бути майстром на всі руки.

Пекар повинен:

  • розрізняти велику кількість хлібобулочних виробів у різних стадіях розстойки та випічки;
  • проводити технологічний процес вироблення хліба;
  • забезпечувати виконання завдань щодо якості, кількості асортименту;
  • обчислювати кількість сировини та норми виходу продукції;
  • замішувати опару і тісто;
  • формувати заготовки;
  • випікати хліб у печах та вибирати його звідти;
  • контролювати процес опалювання печей.

Щоб успішно справлятися зі своїми обов`язками, пекар повинен знати основи технології хлібопечення, електротехніки, мікробіології, гігієни, санітарії. Особлива увага приділяється вивченню таких шкільних дисциплін, як хімія, фізика, біологія, електроніка.

Основні вимоги професія пекаря ставить до сенсорних функцій: гострота зору, розпізнання форми, кольору, запаху. На якість роботи пекаря впливає і рівень розвитку просторових уявлень, окомір.

Важливими для пекаря є  наступні якості:

  • тактильна чуттєвість;
  • культура спостереження;
  • злагодженість та чіткість робочих рухів;
  • зосередженість уваги;
  • розвинена образна та оперативна пам`ять;
  • вміння порівнювати, передбачати;
  • висока самодисципліна та контроль;
  • акуратність;
  • відповідальність;
  • вправність;
  • дисциплінованість;
  • організованість;
  • охайність;
  • уважність.

Професія пекаря не ставить жорстких вимог до психофізіологічних особливостей людини. Нею може оволодіти практично будь-яка здорова людина. Пекарем однаково успішно можуть працювати люди з різними індивідуально-психологічними якостями, але пристосування до вимог цієї професії, професійне становлення особистості здійснюються по-різному. Індивідуальні особливості виявляються в індивідуальному стилі діяльності який дозволяє максимально задіяти природні здібності та компенсувати недоліки.

 

Категорія: Професії | Додав: Володимир (29.04.2014)
Переглядів: 1079 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Друзі сайту
Кнопка на ваш сайт
Випадкові фото
Зараз на сайті
Інформер
Об'єкти праці [65]
Об'єкти для проектування і виготовлення учнями
Графічна документація [40]
Таблиці та наочності [87]
Корисні сайти [2]
для підготовки вчителям та учням до уроків трудового навчання
Технології обробки [2]
Профорієнтація [108]
Picture Stencil
Оnline-convert

Falko Volodymyr© 2020