Технолог громадського харчування - це фахівець з розробки, виробництва, реалізації і контролю якості кулінарної і кондитерської продукції, обслуговування споживачів і надання послуг як технолога в підприємствах громадського харчування.
Діяльність технолога є роботою у сфері громадського харчування і охоплює круг обов'язків в області оформлення необхідної документації і обліку матеріальних цінностей, устаткування, сировини, готової продукції, а також складання рецептів нових страв і технологічних карт.
Технолог громадського харчування повинен володіти відповідальністю, організованістю, акуратністю, уважністю, мати хорошу смакову і нюхову чутливість і творчі здібності.
Технолог визначає якість продуктів, розраховує їх кількість для здобуття готових страв. Складає меню. Розподіляє обов'язки між кухарями і контролює їх роботу. Відповідає за справність устаткування і якість готових страв. Сприяє впровадженню прогресивних технологічних процесів виробництва продукції і вдосконаленню організації обслуговування населення. Розробляє програми по забезпеченню підвищення якості послуг харчування. Здійснює розробку і затвердження нових рецептур на страви, кондитерські і кулінарні вироби з оформленням відповідних нормативних документів. Готує пропозиції по розширенню асортименту і впровадженню нового вигляду сировини. Здійснює оперативний контроль над якістю і дотриманням технології приготування їжі. Бере участь в підготовці, перепідготовці і підвищенні кваліфікації виробничих кадрів з обліком вимог ринкової економіки. Досліджує чинники, що мають значення для успішної реалізації послуг, що надаються, попиту, причини його підвищення і зниження, диференціацію від купівельної спроможності населення. Сприяє збалансованому розвитку сфери послуг громадського харчування, готує пропозиції по вибору і зміні напрямів розвитку асортименту, виробничо-господарській і підприємницькій діяльності. Вивчає ринок аналогічних послуг і тенденції його розвитку.